Vzdělávací kurz je určen personálu gastronomických zařízení a žákům gastronomických škol, kteří se chtějí zdokonalit ve správné nabídce, prezentaci a servisu vína hostům i milovníkům tohoto nápoje z řad laické veřejnosti a kteří si chtějí v oblasti světa vín rozšířit své znalosti a dovednosti.
Obsah kurzu
Somelier
- náplň práce,
- komunikace se zákazníkem,
- nákup a skladování vína,
- zajištění provozu a servisu.
Vinařské oblasti a podoblasti ČR
- odrůdy révy vinné,
- výroba vína.
Víno podle vinařského zákona
- jakostní třídění vín,
- dělení vín podle přetlaku oxidu uhličitého, fortifikace a obsahu zbytkového cukru.
Snoubení pokrmů a vín
- principy snoubení,
- podpora a vyvážení chuti,
- kombinace pokrmů a vína podle odrůd.
Prezentace a servis vín
- sklenice na víno,
- postupy servisu,
- doporučené teploty pro podávání vín.
Degustace vína
- teoretické principy,
- kritéria a senzorické posuzování vína.
Další informace
Mgr. Martina Šuráňová
učitelka